poster Noord Hollandsche Tramweg Maatschapij

Twiskemolen

Rond het jaar 1900 kwamen veel Amerikaanse toeristen naar Nederland om hun roots en het land van hun voorouders te zien.
In 1911 opende de Noord- Hollandsche Tramweg Maatschappij (NHTM) zijn nieuwe houten wachtgebouw voor Amsterdam CS. (Het gebouw is nu bekend als het witte ‘koffiehuis’.)
In 1912 werd het tram- en bootdepot bij het Amsterdamse Tolhuis, op de noordelijke oever van ‘t IJ geopend. Datzelfde jaar publiceerde de NHTM een speciale Engelstalige poster voor de Amerikaanse toerist.
De poster, naar een ontwerp van Leendert I.F. Grondijs, toont in vogelvluchtperspectief de schilderachtige routes per tram en boot vanaf Amsterdam Centraal door het hart van Noord-Holland. (Ruim een eeuw vóór de Amsterdam Metro Noord-Zuid Lijn.)

Hieronder een detail uit de poster van de NHTM.
 Het natte, moerasachtige gebied tussen Oostzaan en Landsmeer (nu Het Twiske) is gedetailleerd afgebeeld met daarin het oorspronkelijke Luijendijkje (in deze uitsnede door ons roze gekleurd). 
Kleine delen van het oorspronkelijke Luijendijkje zijn nog terug te vinden binnen Het Twiske. Ook binnen onze molenbiotoop, op het Vosse-eiland, is nog een stukje van het oude verhoogde luie dijkje aanwezig.

Het oorspronkelijke Luijendijkje functioneerde niet echt als een dijk, het was meer een verhoogd pad om je van noord naar zuid te verplaatsen (en visa versa). Een dijkje zonder dijkfunctie, een zogenaamd lui dijkje.

Oude Kaart Landsmeer

Het water waar het Luijendijkje deels langs loopt is het riviertje Twiske, dat grotendeels is opgegaan in het ontwikkelde recreatiegebied Het Twiske.

Links van de naam ‘LANDSMEER’ is een molen ingetekend.
Voor zover wij weten heeft op die plek nooit een molen gestaan, hooguit een weidemolentje, maar zeker weten doen wij dat niet. Als u meer informatie heeft over deze molen, houden wij ons aanbevolen. Andere voormalige molens uit de regio zijn ook te zien op de poster, zoals molen ‘t Haasje (van de
Wilmkebreekpolder). En de 3 watermolens op rij in Oostzaan; de Dromer, de Waker en de Slaper.

(klik op de foto voor vergroting)

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer