Voortgang herstel Twiskemolen

Twiskemolen

In de werkplaats van molenmaker Poland in Oterleek vordert de restauratie van de kap van de Twiskemolen gestaag. Wij willen graag uitleggen wat de restauratie allemaal inhoudt, zonder u een saai technisch verhaal voor te leggen. Met kleurrijke tekeningen hopen wij u de voortgang op een leuke visuele manier uit te leggen in deze en komende nieuwsbrieven.
Op de foto hierboven lijkt het of molenmakers Dirk en Cees Poland bezig zijn met het vervaardigen van een
ruimteschip voor de komende Star Wars film, gebruikmakend van oerdegelijk Hollands eikenhout………… De te herstellen basis van de Twiskemolenkap krijgt langzaam vorm.
Waarom ziet de basisvorm van een bijna 500 jaar oude kap van een Noord-Hollandse poldermolen er zo uit als het eruit ziet? Waarom 2 lange balken in het midden en waarom van die ‘zonnestralen’ eromheen? Wij gaan u dit en nog meer proberen uit te leggen.

Even terug naar 2016, de Twiskemolen draaide de eerste drie kwartalen op windkracht weer vele miljoenen liters water weg uit de Twiskepolder. Op 18 oktober zorgde een onverwachte heftige windhoos voor enorme schade aan de molen. Vele honderden brokstukken van de kap lagen in luttele seconden verspreid in het water en rietland, tot ruim 500 meter rondom de molen. Hoe kan de Twiskemolen ooit weer als monument functioneren???

Lees verder in de Twiskemolen Nieuwsbrief

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer