Terug in de tijd: het jaar 1891

Twiskemolen

Marijke is in fases de geschiedenis van de Twiskemolen aan het uitzoeken en komt soms fascinerende berichten tegen.De intentie is om zo nu en dan een oud en bijzonder bericht over de molen te plaatsen in de Twiskemolen nieuwsbrief.

478 jaar geleden, in 1541, is de Twiskemolen gebouwd in Barsingerhorn, toentertijd Hooglandspoldermolen genaamd. In zijn bijna 5 eeuwen lange bestaan heeft de molen meerdere situaties meegemaakt die het vermelden waard zijn geweest in documenten en in de media. Dit is zo’n artikel:128 jaar geleden, in het jaar 1891, verscheen op 4 juni de TexelscheCourant waarbij één van de artikelen op de voorpagina in het oog viel; een bijzonder artikel over een onweersbui en de gevolgen daarvan voor de molen en zijn bewoners.

Eind mei 1891 sloeg dus de bliksem in de molen. Uit het bericht kunnen we opmaken dat de molen nog voorzien was van houten roeden. Of de molen ook al aangepast was met een vijzel (i.p.v. een scheprad) weten we (nog) niet, want voor zover we nu weten, is de vijzel geplaatst in de periode 1864 –1894.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer