oktober storm

Twiskemolen

Op 28 oktober j.l. kregen wij een déjà vu…. zou de Twiske- molen de verwachte zware storm goed doorstaan? We wonen namelijk ‘pas’ 2 jaar in deze molen en de afgelopen decennia had de Twiskemolen niet eerder een storm van dit kaliber over zich heen gekregen.
De voorspellingen bleken waarheid te worden; door de zware windstoten (tot windkracht 11) kraakte, piepte en schudde de molen op zijn grondvesten…… de storm van 28 oktober heeft die van 1990 in kracht zelfs nipt verslagen.
Op wat verwaaide rietplukken van de molenkap na, heeft de molen de storm goed doorstaan. Uiteraard hadden wij de nodige voorzorgmaatregelen genomen, waaronder het verzwaren van de vangbalk (= onderdeel van het remsysteem) en het extra vastbinden van het wiekenkruis met een extra ketting.

zondag 27 oktober werd duidelijk dat de voorspelling van een zware storm uit zou komen. We hebben deze zondag dan ook grotendeels besteed aan het veiligstellen van diverse roerende zaken op het erf (als bloempotten, afzetkettingen van de molen, kruiwagens, vuilnisbakken, etc.). Onroerende zaken (als de kap van de hooiberg en een jonge aangeplante boom) werden met touwen gezekerd.
Ook de lage kas in de moestuin (foto links) hebben we met touw en stenen verstevigd. Onder de ramen (oude treinruiten) groeit momenteel veldsla en winterpostelein, groente voor de komende winter.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer