tentoonstelling Nationaal Archief

Twiskemolen

In het Nationaal Archief in Den Haag is sinds half oktober de tentoonstelling Het Geheugenpaleis te bezichtigen. Een zeer interessante, interactieve tentoonstelling neemt je mee langs elf grote en kleine verhalen uit meer dan duizend jaar Nederlandse geschiedenis.

Onderdeel van de tentoonstelling is een oude kaart van het gebied waar nu Het Twiske ligt. Als medewerker van het Nationaal Archief is Marijke gevraagd haar favoriete archiefstuk met de wereld te delen via een interactief scherm binnen de tentoonstelling Het Geheugenpaleis.

Op onderstaande foto een detail uit de digitale 3D bewerking van de grote Zijpe-kaart van Jan van Scorel die de kunstenaars van Los Digitalos maakten voor de tentoonstelling. De kaart van Texel, Wieringen en de bedijking van de Zijpe uit 1552-1553 behoort tot de parels van de kaartencollectie van het Nationaal Archief. Jan van Scorel is een beroemd schilder uit de 16e eeuw, die naast schilder ook monnik, uitvinder, musicus en ondernemer, maar vooral ook ingenieur is. Hij neemt het initiatief tot de bedijking van het kweldergebied de Zijpe in Noord-Holland.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer