nieuwe werkplaats

Twiskemolen

Windmolenmakerij Saendijck (de’ huismolenmaker’ van de Twiskemolen) heeft op vrijdag 20 juni j.l . een nieuwe werkplaats in gebruik genomen in de gerestaureerde molenschuur van oliemolen De Ooievaar in Zaandam.

vereniging ‘De Zaansche Molen’ heeft de molen in 1955 in eigendom gekregen. De molenschuur kreeg de vereniging eind 2009 pas in bezit, omdat derden de schuur nog in gebruik/eigendom hadden. in de hoogtijdagen van de olie-industrie stonden in de Zaanstreek meer dan 200 oliemolens… De in 1622 gebouwde en in 1670 naar zijn huidige locatie verplaatste oliemolen De Ooievaar. De molenschuur stamt uit 1740.

In 1980 is Ron Blonk als 17-jarige begonnen bij molenmakerij Saendijck . In 2012 heeft Ron het bedrijf overgenomen. Zijn vaste steun en toeverlaat is medewerker Fred Havik. Vorig jaar deed de mogelijkheid zich voor om op een historische plek (de schuur van oliemolen De Ooievaar) een werkplaats van ruim 120 m² in te richten. Er moest voor de ingebruikname eerst veel restauratiewerk verricht worden. Windmolenmakerij Saendijck heeft zijn werkterrein vooral binnen de Zaanstreek, maar strekt zich verder uit van Oostblokker tot Weesp.

Voor meer informatie: www.saendijck.com

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer