Molenvrijwilligers in Landsmeer

Twiskemolen

Noortje Hubner, vrijwillig fotograaf bij Zoomlab Amsterdam, maakte in mei een serie foto’s in en om de Twiskemolen in Landsmeer. Deze molen wordt geheel en al door vrijwilligers beheerd; ook de molenaar is een vrijwilliger.

100% vrijwillig
Marcel Koop is vrijwillig molenaar. Hij woont samen met zijn vrouw in de molen. Er zijn ook een aantal molenvrijwilligers, die de kneepjes van het molenvak van Marcel leren en mensen die elke week komen klussen. Vijf keer per jaar komt een groep van zo’n twintig vrijwilligers helpen met natuur- en onderhoudsklussen. Ook tussen deze klusdagen door komen soms groepen vrijwilligers om een speciale klus te doen. De website www.twiskemolen.nl wordt ook door een vrijwilliger onderhouden. Op deze manier houden vrijwilligers de Twiskemolen draaiend!

Binnenkruier
De Twiskemolen is een monumentale windmolen gecombineerd met een elektrisch gemaal dat de 650 ha grote Twiskepolder bemaalt. Onder de vele typen oude windmolens in Nederland is de Twiskemolen een achtkantige rietgedekte binnenkruier. Deze molen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. Marcel probeert zoveel mogelijk met de wind het polderwater van de Twiskepolder op peil te houden.

Recreatie, natuur & educatie
Daarnaast is de molen en het erf eromheen een recreatieve plek. Er is een moestuin, boomgaard, schuur, geitenwei en –stal. Daaromheen ligt de molenbiotoop: een natuurgebied dat in samenwerking met Landschapsbeheer Noord Holland wordt beheerd, waar de landgeiten grazen, waar een poel is met amfibieën en zeldzame planten groeien. De molenaar ontvangt regelmatig leerlingen van groep 7 en 8. Ze krijgen een rondleiding in en om de molen, doen een molenquiz en bouwen zelf een molen.

Helpen
Wil je ook een keer helpen bij deze molen? Dat kan als groep. Trommel wat vrienden of collega’s bij elkaar en neem contact op met Marcel de molenaar

bron: Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer