versleten zeilen

Twiskemolen

De Twiskemolen heeft 4 witte zomer- en 4 bruine winterzeilen. (In de herfst en het voorjaar draait de molen met 2 bruine + 2 witte zeilen.) De bruine zeilen waren vroeger gemaakt van een zwaardere kwaliteit katoen, omdat de zeilen in de winter meer te verduren krijgen dan in de zomer. Het prettige van de dunnere zomerzeilen was dat deze makkelijker te hanteren waren (elke ochtend moeten de zeilen namelijk, afhankelijk van het weer geheel of gedeeltelijk uitgerold worden en ‘s avonds weer opgerold). Tegenwoordig zijn de winter- en zomerzeilen gelijk van kwaliteit; dun, sterk en duurzaam. Dat wij tegenwoordig nog steeds met bruine en witte zeilen werken heeft dan ook alleen met uitstraling en traditie te maken.

De witte zeilen van de Twiskemolen zijn nog van goede kwaliteit, maar de bruine zeilen waren aan vervanging toe. Alle vier de bruine zeilen zijn een aantal malen gerepareerd geweest, maar zoals links te zien, bleven de gaten erin vallen; het doek was op, versleten!

Ook het touwwerk van de zeilen was op essentiële punten verzwakt door slijtage.

In september 2012 kregen wij van molenaar Robert van ‘t Geloof 2 bruine (bijna nieuwe) zeilen cadeau, afkomstig van molen De Havik in Grootschermer. (Molen De Havik is niet meer in bedrijf en wordt bewoond door de bekende musicus Hans Dulfer.) De 2 zeilen hebben nagenoeg dezelfde maatvoering als onze zeilen en werden daarom met dankbaarheid aanvaard.

Deze zomer heeft recreatieschap Twiske – Waterland (eigenaar van de Twiskemolen) opdracht gegeven om ook de laatste 2 versleten winterzeilen te laten vervangen door aankoop van nieuwe zeilen. Na opmeting in mei van dit jaar zijn deze 2 zeilen in molen De Kat, (op de Zaanse Schans) op zeer vakkundige wijze door drie zeilmakers gefabriceerd.

Voor meer informatie, lees  twiskemolen nieuwsbrief 23

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer