De Twiskemolen staat in 2024 50 jaar op zijn huidige plek 1974 - 2024

Programma jubileumjaar 2024 Twiskemolen

De Twiskemolen is een bijzondere poldermolen in het Nederlandse landschap; Het is een zogenaamde Noord-Hollandse rietgedekte binnenkruier.

Wat de Twiskemolen extra uniek maakt, is dat deze monumentale molen een hybridegemaal is, wat betekent dat de Twiskemolen als enig gemaal voor de 650 hectare Twiskepolder zowel op ‘ouderwetse’ windkracht, als ‘modern’ elektrisch de grote water verplaatsende vijzel kan laten draaien.


De Twiskemolen is een bijzondere poldermolen in het Nederlandse landschap; Het is een zogenaamde Noord-Hollandse rietgedekte binnenkruier.
Wat de Twiskemolen extra uniek maakt, is dat deze monumentale molen een hybridegemaal is, wat betekent dat de Twiskemolen als enig gemaal voor de 650 hectare Twiskepolder zowel op ‘ouderwetse’ windkracht, als ‘modern’ elektrisch de grote water verplaatsende vijzel kan laten draaien.

De, in 1541 gebouwde poldermolen is dit jaar precies 50 jaar geleden, in 1974, verplaatst van Barsingerhorn naar Landsmeer. 2024 is dus een jubileumjaar voor de Twiskemolen en dat is een feestje waard.

Activiteiten jubileumjaar 2024

Met diverse activiteiten maakt het molenaarsgezin Marijke en Marcel Koop er een feestelijk jaar van met diverse activiteiten.

Zaterdag 11 en zondag 12 mei
Tijdens de Nationale Molendag op 11 en 12 mei houdt het molenaarsgezin niet alleen open erf, het is ook het startsein voor het feestelijke lustrumjaar met een prijsvraag. Het gevlucht zal namelijk versierd zijn met vlaggenlijnen die een tekst uitbeelden door middel van seinvlaggen.
Meer details zullen volgen op deze pagina.

4 tot 7 juni
in de week van 4 en 7 juni staat de avondvierdaagse van Oostzaan gepland. Jaarlijks lopen zo’n 800 kinderen en volwassenen over de dijk langs de molen. Dit jaar zal de wandelstoet het erf betreden, langs de moestuin en boomgaard lopen, langs de vijzel en via de geitenweide weer het erf verlaten om de wandelkilometers te vervolgen. En natuurlijk zal deze feestelijke activiteit extra worden opgesierd met vlaggenlijnen tussen de wieken.

13 juni
Tussen 10 en 13 juni wordt de avondvierdaagse van Landsmeer gelopen. Op de laatste dag, 13 juni, zal een wandelstoet van ruim 1000 kinderen en volwassenen ook het erf betreden en langs moestuin, boomgaard en vijzel aan de andere zijde van het erf het toegangshek verlaten. Ook bij dit feestelijk gebeuren zal de molen zijn opgesierd met vlaggenlijnen.

13 tot 24 juni
Tussen 13 en 24 juni vindt de jaarlijkse Sport- en Feestweek plaats in Landsmeer. Op een van deze dagen zal atletiekvereniging ACW (die ook de Twiskemolenloop organiseert) zijn jaarlijkse estafetteloop houden bij de molen. Zo’n 14 teams á 5 personen zullen vanuit de geitenwei rondes lopen over het molenerf en de dijk. Een feestelijk spektakel dat veel reuring zal geven. De precieze datum is nog niet bekend, houd daarvoor deze pagina in de gaten. En net als bij de andere activiteiten zal de molen draaien met kleurrijke vlaggenlijnen.

22 juni
Op deze dag wordt de OpenTwiskedag georganiseerd. Niet zomaar een dag, want recreatiegebied Het Twiske bestaat dit jaar 40 jaar en dat is dus ook een feestje waard.
Het zal een speciale dag worden waarop het recreatiegebied (met hoge natuurwaarde) op verschillende manieren in de schijnwerpers wordt gezet. En natuurlijk zullen de recreant en natuurliefhebber mogen genieten van een nu nog uit te werken programma. Volg hiervoor de website van Het Twiske en ook wij zullen er melding van maken op deze pagina.
Op deze bijzondere OpenTwiskeDag zullen wij (Marijke en Marcel) in ieder geval de toegangshekken openen voor bezoek met vele informatiebordjes op het erf.

ook 22 juni
Het Twiske en zijn regio heeft een bijzondere sportclub; De Twiske Swimrunners.
Deze sporters rennen stukken door de natuur en zwemmen tussendoor ook nog eens hele stukken in open water.
De sportgroep zal vanuit het zuiden komen aanzwemmen, deels door de waterloop van de molen. Vervolgens kruipen ze bij het molenachtkant een luik uit, rennen om de molen heen en duiken aan de noordzijde weer het water in. Het is een uniek en bijzonder gebeuren dat echt éénmalig mag gebeuren in het kader van het 50-jarig lustrum van de poldermolen. Ook hier zal de molen draaien met vlaggenlijnen.

6 juli
Dé muziekvereniging van Landsmeer, Amicitia, zal met zijn jeugdorkest in de middag van 6 juli twee optredens geven. Dit gezellige muzikale optreden is, net als alle andere activiteiten, bij te wonen voor iedereen die geïnteresseerd is. Ook bij dit optreden zal de molen draaien met kleurrijke vlaggenlijnen. Precieze tijden volgen nog. Aanvang: 11.30 uur

13 juli
Op deze dag zal mountainbikevereniging MTB-Twiske een parcours rijden door de molenbiotoop en over het molenerf. Een éénmalig gebeuren langs onze landgeiten, over smalle bruggetjes en gekromde vlonders.
Op het erf houden de verschillende leeftijdsgroepen even halt voor een korte uitleg door Marcel, over het belang van de poldermolen voor behoud van droge voeten in Het Twiske.

14 september
Openmonumentendag zal, als afsluiting van het jubileumjaar 2024, ook met feestelijkheden gepaard gaan. Nadere info volgt nog op deze pagina.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer