Feestje rond 40 jarig jubileum Twiskemolen

Twiskemolen

OOSTZAAN/LANDSMEER – Molenaar Marcel Koop van Twiske Molen kan een duwtje in de rug gebruiken. De klassieke poldermolen staat 40 jaar in Het Twiske. De viering is op Nationale Molendag, op zondag 10 mei.

Door Ronald Massaut – 13-3-2015 gepubliceerd in Noord Hollands Dagblad – Zaanstreek

Behalve, dat de molen is geopend voor het publiek, wil het molenaarsechtpaar Marcel en Marijke Koop met kinderen hun eigen vlieger bouwen en oplaten op de dijk. Om dit kosteloos te kunnen doen, is meer geld nodig dan nu beschikbaar is.

Twiske Molen staat donderdag 19 maart precies 40-jarig in Het Twiske, maar werd al in 1572 in Barsingerhorn als poldermolen gebouwd. Toen het werk daar gedaan was en de molen ’overbodig’ werd, stond Recreatieschap Het Twiske vooraan om de molen over te nemen. Al wordt ook mechanisch bemaald, het is sport om zo veel mogelijk op de wind te malen. En bemalen is nodig, want anders staat Het Twiske, dat 2,9 meter onder NAP ligt, al heel snel onder water.

De molen – op de gemeentegrens tussen Landsmeer en Oostzaan – is eigendom van Het Twiske, het gemaal eronder van het waterschap HNNK. Beide ondersteunen de viering van het 40-jarig bestaan met een bijdrage, maar daarmee is de begroting nog niet rond.

Wie wil helpen kijkt op de website www.twiskemolen.nl

Zaterdag in Dagblad Zaanstreek en Dagblad Waterland in de serie ’Markant ’ een interview met Marcel Koop over zijn keuzes. Als gediplomeerd molenaar moet je haast wel een beetje ’gek’ zijn om voor niets te werken. ,,Zo’n molen is passie, daar leef je voor. Veel molenaars hebben er een baan naast of zijn gepensioneerd. In ons geval heeft mijn vrouw een volledige baan buitenshuis. Je wordt er dus niet rijk van, maar het is wel een rijk leven’’, zegt Marcel Koop.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer