terugblik nationale natuurwerkdag 2 november 2013

Twiskemolen

Zaterdagochtend 2 november rond 10.30 uur dreef vanuit de donkere krochten onder de molen een boot vol vrijwilligers de Zuidwestplas op. Ondanks dat de dag ervoor de buitenboordmotor nog was gebruikt, wilde deze nu niet starten……
Met peddels heeft men het Prinse-eiland toch soepel weten te bereiken. Nadat iedereen op het eiland aan het werk was geslagen, kreeg Gido de motor weer aan de praat en konden bootladingen snoeihout naar het vaste land worden gevaren.
Het Prinse-eiland is ontdaan van jonge boomopslag. Vooral veel schietwilg en vlier is door de enthousiaste groep met takkenscharen en boomzaagjes verwijderd. De boomopslag op het meest westelijke deel van het Prinse-eiland hebben we laten staan, de molen zal daar de eerst komende jaren geen windbelemmering van ondervinden.

Al het snoeisel is op een grote berg gegooid in een hoek van het Bokkenland. Met vereende krachten is om deze berg een gazen hek geplaatst om de geiten ervan te weerhouden al dit lekkers binnen de kortste tijd te verslinden. Het was de bedoeling dat de komende winter steeds kleine partijen van deze berg takken aan de geiten gevoerd zouden gaan worden, maar…………..

Zondagochtend was de ruim 100 kg zware bok Glunt al door de afrastering gebroken en snel volgden zijn geiten. Er was geen houden meer aan, de geiten hadden geproefd van het lekkers en niets zou ze meer tegenhouden. We hebben maar besloten de afrastering (of wat er van over was) weg te halen. Ze genieten nu dagelijks van de berg. De komende tijd, als het kouder wordt, zullen we een deel van de berg omgooien, zodat onze geiten weer een ‘verse’ onderlaag takken tot hun beschikking hebben.

In het Zegerbos zijn door een ander deel van de vrijwilligersgroep de laatste restanten gemaaid riet bij elkaar geharkt en vervolgens op plekken gelegd, waar de bodem zo laag is, dat bij de geringste hoeveelheid regen zich al een plas vormde.
Met totaal 22 man/vrouw was deze natuurwerkdag druk bezet en konden we met passen en meten (maar daardoor extra knus) in de molenschuur van de lunch genieten. Wij kijken met een tevreden gevoel terug op deze dag.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer