Geregeld krijgen wij vragen over het wonen in de molen:
hoe ruim is de woning? Kun je het warm houden? Hoeveel hoor je binnen van de draaiende wieken, raderen en de motor? Hoe hang je schilderijen aan de schuine muren? Etc. etc.
De woonsituatie wordt omschreven met behulp van tekeningen en foto’s. Hier worden de verschillende onderdelen van de molen belicht.

Molenkelder en schuur
De Twiskemolen is in 1974 herbouwd op zijn huidige plek. De monumentale molen staat bovenop een moderne betonnen onderbouw, die stevig is gefundeerd op betonnen palen en verzonken ligt in het dijklichaam.

Begane grond
De Twiskemolen is dan wel 441 jaar oud, maar in zijn huidige vorm staat de molen pas 39 jaar in Landsmeer. De molen is in 1572 gebouwd in Barsingerhorn en heeft daar eeuwen lang gefunctioneerd.

Eerste verdieping
Voordat we de indeling van de 1e verdieping beschrijven, is het niet onbelangrijk om de bouwconstructie van de molen wat specifieker uit te leggen. In het vorige deel schreven we dat op de begane grond geen beeldbepalende korbelen te zien waren. Op de 1e verdieping zijn ze wel aanwezig, prominent zelfs. De korbelen hebben zelfs grote invloed op de wooninrichting zoals je in dit deel zult lezen.

Kapzolder
De kapzolder is geheel ingericht voor de techniek van de molen en daarmee niet in gebruik als woongedeelte. Toch besteden we aandacht aan deze zolder om de gehele inrichting van de molen te completeren.

Tweede Zolder
De 2e zolder is voor ons een ruimte die je kunt vergelijken met de grote vliering van een ‘normaal’ woonhuis. Er komt geen daglicht binnen en de buitenwanden zijn niet geïsoleerd.