onze buren, Zorgboerderij de Marsen

Twiskemolen

Zorgboerderij de Marcen

In de nieuwsbrief van juli meldden wij al nieuwe buren te hebben gekregen; Zorgboerderij Balder ging over in andere handen en draagt vanaf dat moment de naam De Marsen. Initiatiefnemers van een nieuwe vorm zorgboerderij zijn Wouter Joop en Benno Graef. De afgelopen maanden zijn Benno, Wouter en andere gemotiveerde medewerkers hard aan het werk geweest nieuwe doelen te realiseren. Boerderijbewoners als kippen, ezels, kalkoenen, geiten, pony’s, schotse hooglanders en varkens genieten van hun nieuwe leefomgeving en de beschermende zorg van de boeren en hulpboeren. Op de boerderij zijn voor de particulier o.a. vlees, zuivel, eieren en groenten te koop. Toch is dit nog maar het begin van interessante ontwikkelingen die op de zorgboerderij plaats gaan vinden.

Als je de afgelopen weken langs De Marsen bent gewandeld is het misschien opgevallen dat de varkens op het veld naast de boerderij steeds meer ruimte krijgen toebedeeld en druk zijn met wat varkens het liefst doen, wroeten. Er is namelijk begonnen met de aanleg van een grote moestuin op De Marsen die dagverse groente, kruiden en klein fruit zal gaan leveren aan omwonenden in Landsmeer Oostzaan, Den Ilp en Amsterdam. De varkens helpen mee met de ontginning van de tuinderij waar in het voorjaar van 2014 de eerste groenten geoogst zullen worden.

Tuinder Jouke Mellema gaat het moestuinproject leiden: [quote]“We gaan van deze moestuin iets bijzonders maken en dan bedoel ik niet alleen de samenwerking met de varkens. Ik wil graag met mijn klanten gaan samenwerken in een zogenaamd *CSA – systeem. Ze zijn dan geen klant meer maar deelnemer. Daar wordt iedereen beter van.”[/quote]

* C.S.A. staat voor Community Supported Agriculture in het Nederlands: door de gemeenschap gedragen landbouw, een directe consument – producentrelatie.

varken Oo ploegt, samen met 3 biggen een deel van de toekomstige 1,6 ha grote moestuin om. Op de achtergrond grazen pony’s en ligt een Schotse Hooglander te rusten

”Het is een economisch lokaal en toekomstbestendig systeem voor gezond en eerlijk voedsel en dat is wat we nodig hebben in deze economisch roerige tijden.”

Het idee is eenvoudig: deelnemers kopen jaarlijks een oogstaandeel en krijgen daarvoor wekelijks dagverse seizoensgroenten. De deelnemers hebben via hun aandeel inspraak in de teelten en de eventuele winst vloeit terug in de tuin waardoor deze tot bloei komt. Het idee reikt verder dan de bekende groentetas.

”Het is voor aandeelhouders alsof ze een eigen moestuin hebben maar dan met een professionele tuinder en zonder de verplichtingen die een eigen moestuin met zich meebrengt. De oogstaandeelhouder kan komen helpen maar dat is geen noodzaak. Het is de ideale manier voor mensen met een druk leven of met een fysieke beperking om toch alle genoegens van een eigen tuin te hebben en je draagt ook nog eens bij aan het wel en wee van de zorgcliënten en De Marsen, een plek om vaak naar toe te gaan omdat het er fijn is. De financiële zekerheid die het aan de tuinder geeft maakt, dat die zich geheel kan concentreren op het telen van heerlijke producten. De waarde van een oogstaandeel is zodoende meer dan groente alleen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen die lekker mee kunnen komen naar de tuin en daar spelenderwijs leren hoe hun eten groeit, hoe de natuur werkt en voedt. Voor senioren is het dé manier om te kunnen genieten van een moestuin, met begeleiding en hulp.

Er zal zuiver biologisch geteelt worden dus zonder gebruik van kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen maar ook met zo min mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen en met eerlijke arbeid. Er ontstaan wereldwijd steeds meer succesvolle CSA – tuinderijen.
Kom langs, ik ben graag bereid u meer over oogstaandelen en deelname te vertellen” zegt Jouke tot slot”

Team Zorgboerderij de Marsen
Team Zorgboerderij de Marsen

Het CSA – principe willen Wouter en Benno de komende jaren doorvoeren door het gehele bedrijf. Een idee zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je een pasgeboren lam koopt en deze na vele jaren, als het schaap een gelukkig leven heeft gehad op de boerderij, het als vleespakket me naar huis neemt. Er wordt zelfs nagedacht over het creëren van een permacultuur rond de boerderij, maar het is nu nog te vroeg om hierover uit te wijden.

Essentieel vinden Wouter en Benno in ieder geval dat de boerderij voor de lokale bevolking aan de behoefte kan voorzien; een lokale voedselproducent, waar de klant het productieproces van begint tot eind kan volgen en als ze willen er aan kunnen deelnemen. Boerderij De Marsen binnen Het twiske moet voor de omliggende bevolking de ‘eigen achtertuin’ zijn waar het groeiproces van een biologische krop sla tot het leefproces van een Schotse Hooglander te volgen en te beleven moet zijn. Iedereen is welkom om onderdeel te zijn van het werkproces op de boerderij. Of het nu gaat om drukke gezinnen die een enkele keer lekker buiten willen werken, of permanente zorgvragers of tijdelijke zorgvragers als mensen met een burn out.

Foto team boerderij De Marsen: het grootste deel van de hardwerkende boeren en hulpboeren op de foto. Staand v.l.n.r. Nico Stroomer, Wouter Joop, Floris Steenvoorte , Janka Heij, Michelle Meijer, Vadim Mkrtchjan , Nathan Koenderink , Tobias Grandiek , en (zittend) Peter De Vries. Zittend v.l.n.r. Benno Graef , Timo Appels, Lisa Westra, Kasper Hogendoom. Benno woont samen met partner Marije en hun 3 kinderen Bjarne , Marlene en Samuel sinds kort op de boerderij. Tuinder Jouke Mellema staat niet op de foto

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer