Molenkelder & Schuur

Twiskemolen

De woonsituatie wordt omschreven met behulp van tekeningen en foto’s. In dit eerste deel worden de molenkelders en de molenschuur belicht. In de komende delen komen de andere verdiepingen aan bod.

De Twiskemolen is in 1974 herbouwd op zijn huidige plek.

De monumentale molen staat bovenop een moderne betonnen onderbouw, die stevig is gefundeerd op betonnen palen en verzonken ligt in het dijklichaam. De molenschuur staat bijna 2 meter lager, onderaan de dijk. De betonnen onderbouw bestaat uit 3 compartimenten: een middendeel waar het water doorheen stroomt, de krimp genaamd; een voorraadkelder en een motorkelder waar de elektrische aandrijving van het gemaal is opgesteld.

De molenschuur heeft een grondoppervlakte van 40 m2. Een klein deel van de schuur is in gebruik als hoogspanningsruimte voor de regio. Deze ruimte heeft ter beveiliging een dubbele toegangsdeur. De ruimte is alleen toegankelijk voor de netwerkbeheerder.

De voorschuur wordt vooral gebruikt voor stalling van de tuinmachines en –gereedschap. Incidenteel wordt deze ruimte ook gebruikt voor de lunch tijdens vrijwilligersdagen. In de zogenaamde werkschuur staat de werkbank met daarachter de gereedschapswand. In deze ruimte bevindt zich ook de trap naar de zolder. De kleine ruimte van 2×2 meter (waar de wasmachine staat opgesteld) was vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw de oliestookruimte waarvandaan de molen werd verwarmd. De olie-installatie is verwijderd en de bijbehorende klassieke schoorsteen is nu buiten gebruik.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer