Het Luiendijkje

Twiskemolen

at5 video

Op de website van AT5 is laatst een leuk artikel en video verschenen:

Vandaag bevinden we ons op 800 meter buiten de ring van Amsterdam in recreatiegebied het Twiske. Dit prachtige natuurlandschap is 650 hectare groot en heeft welgeteld zes inwoners: Marcel met zijn vrouw Marijke en Klaas met zijn gezin. In het betoverende licht van de ondergaande decemberzon brengt Redouan de heren een bezoekje op het Luijendijkje.

Molenaar Marcel woont al tien jaar met zijn vrouw Marijke in de Twiskemolen. “We wonen in een soort tiny house, tegenwoordig weer heel hip!” Samen zorgen ze voor de molen en het gebied eromheen. Marcel vertelt hoe belangrijk molens zijn voor Nederland en wat er met het Twiske zou gebeuren als deze oude poldermolen -oorspronkelijk uit 1541- er niet zou staan. Ook neemt hij ons mee naar 2016, toen een bizarre windhoos uit het niets de molen verwoestte.

Rondom de molen hebben Marcel en Marijke samen een klein paradijsje gemaakt. Marcel laat de grote moestuin zien, waar ze het hele jaar door van kunnen eten. Ook zijn de landgeiten die op het erf rondbanjeren niet te missen. Marcel vertelt hoe de geiten ervoor zorgen dat de molen kan blijven draaien. 

Lees het artikel verder en bekijk de video op de website van AT5

at5 video

bron en videostil: AT5

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer