Tweede zolder

Twiskemolen

De 2e zolder is voor ons een ruimte die je kunt vergelijken met de grote vliering van een ‘normaal’ woonhuis. Er komt geen daglicht binnen en de buitenwanden zijn niet geïsoleerd. Maar er is voldoende ruimte voor bergkasten en waslijnen. De buitenwanden van de begane grond en 1e verdieping zijn aan de binnenzijde afgetimmerd. Op de tweede zolder kijk je echter direct tegen de 35 cm dikke rietbedekking aan.

Verschil tussen molenverdieping en -zolder Als we over een verdieping in een molen praten, mag je er vanuit gaan dat deze is ingericht als woning met het bijbehorende comfort. De wanden zijn bijvoorbeeld afgetimmerd, muren geïsoleerd, vloerbedekking gelegd, verwarming aanwezig, etc. Een zolder heeft al dit wooncomfort niet. Wij gebruiken de 2e zolder wel als onderdeel van de woning, maar zonder verwarming en aftimmering. Je ziet het molengeraamte en de 35 cm dikke rietlaag als je op de 2e zolder staat.

In het vorige deel is beschreven hoe de basisconstructie van de Twiskemolen in elkaar zit. Eiken achtkantstijlen, bintbalken en korbelen vormen de basisvorm. Om deze vorm verder te versterken, zijn rondom het achtkant nog meer balken aangebracht; de zogenaamde veldkruizen, veldregels en veldstijlen. Op de foto’s hieronder is het volledige molengeraamte goed te zien.

de Twiskemolen in aanbouw, in 1974. Goed te zien is dat de oorspronkelijke oude eiken achtkantstijlen aan de onderzijde zijn verlengd en dat de veldkruizen, veldregels en – stijlen van nieuw eiken zijn gemaakt.

De foto links toont de Hooglandspoldermolen in verval. In 1967 is de molen gedemonteerd en zijn alle bruikbare onderdelen zo’n 6 jaar lang opgeslagen geweest in een loods in Nieuw Vennep voordat Recreatieschap Het Twiske Waterland de molen aankocht.

Net als op de eerste verdieping, zijn op de tweede zolder de korbelen prominent aanwezig. De bergkasten, die tussen de korbelen tegen de buitenwanden staan, zijn door ons uitgekozen op vorm, maar vooral ook op maat. Op de plattegrond hierboven zijn ook de korbelen ingetekend om te laten zien dat het plaatsen van kasten niet zo eenvoudig is.

De kasten staan aan de onderzijde zo’n 50 cm van de rieten buitenwand af, terwijl de bovenzijde van de kasten nagenoeg het riet raken. De veldkruizen, – regels en – stijlen zijn ook deels zichtbaar achter de witte kast. Midden in de ruimte steekt de koningsspil door de vloer heen en vervolgt zijn weg naar de kap.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer