Eerste verdieping

Twiskemolen

Voordat we de indeling van de 1e verdieping beschrijven, is het niet onbelangrijk om de bouwconstructie van de molen wat specifieker uit te leggen. In het vorige deel schreven we dat op de begane grond geen beeldbepalende korbelen te zien waren. Op de 1e verdieping zijn ze wel aanwezig, prominent zelfs. De korbelen hebben zelfs grote invloed op de wooninrichting zoals je in dit deel zult lezen.

verschil tussen molenverdieping en – zolder Als we over een verdieping in een molen praten, mag je er vanuit gaan dat deze is ingericht als woning met het bijbehorende comfort. De wanden zijn bijvoorbeeld afgetimmerd, muren geïsoleerd, vloerbedekking gelegd, verwarming aanwezig, etc. Een zolder heeft al dit wooncomfort niet. Wij gebruiken de 2e zolder wel als onderdeel van de woning, maar zonder verwarming en aftimmering. Je kijkt ook tegen de rietbedekking aan. In het volgende deel meer over de 2e zolder.

Waarom is de molen gebouwd zoals deze is gebouwd, namelijk als houten constructie, afgedekt met riet?

Een molen moet enorme krachten kunnen verwerken. Als de wieken draaien, kunnen de buitenpunten van de wieken een snelheid bereiken van 130 km/uur. Ook als de molen niet draait moet de molenconstructie pittige krachten kunnen verwerken want de Twiskemolen staat in alle windrichtingen geheel vrij in de wind en met een stevige storm zal de molen echt zijn mannetje moeten staan. Het bouwen van een stevige molen is dus een vereiste. Je zou zeggen, bouw de molen van steen, dat is goed stevig! Maar de meeste poldermolens zijn gebouwd op plekken waar de polder moest worden bemalen en dat zijn over het algemeen plaatsen waar de grond veenachtig, zacht, sponzig is. Een zware stenen molen zou snel wegzakken in zo’n zachte ondergrond. Een molen gemaakt van houten balken, bedekt met riet is relatief licht. In de 16e eeuw hebben ze dan ook (met vallen en opstaan) geleerd dat een achtkantige bouwvorm met een brede onderzijde, een zeer solide en duurzame bouwvorm is.

2 verticale balken, de achtkantstijlen, worden met elkaar verbonden door middel van 2 bintbalken. Deze constructie wordt nog eens extra verstevigd met korbelen. Om een achtkantige molen te bouwen heb je vier van deze samengestelde constructies nodig. De vier constructies zijn op deze pagina weergegeven in de kleuren geel, oranje, groen en blauw. Breng je deze constructies in elkaar tot een achtkant, krijg je de zeer sterke bouwvorm zoals links is afgebeeld. Het is wat kort door de bocht, maar zet een dak op deze vorm, bedek de buitenzijde met riet en je zit binnen veilig en droog .

De tekening links geeft goed weer dat het op de 1e verdieping en 2e zolder een wirwar is van korbelen waartussen gewoond kan worden. Om de molenwoning in te richten is een creatieve geest dan ook geen overbodige luxe….

Met twee kleine voorbeelden laten we zien hoe wij meubilair aanpassen om het een plek te kunnen geven tussen alle balkconstructies. Op de overloop staan 2 boekenkasten. De kasten konden precies tussen de muur en bintbalk C geplaatst worden, alleen kon de deur niet open. We hebben daarom een stuk van de deur afgezaagd en het ontstane gat boven de deur met hout afgedicht.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer