top menu

begane grond

In het vorige deel werden de kelders en molenschuur beschreven. In dit deel geven we een indruk van de begane grond van de molen. Voordat we hier dieper op in gaan even een kort stukje geschiedenis van de molen, omdat de huidige begane grond geheel anders is ingericht dan in de tijd dat de molen als Hooglandspoldermolen in Barsingerhorn stond.

De Twiskemolen is dan wel 441 jaar oud, maar in zijn huidige vorm staat de molen pas 39 jaar in Landsmeer. De molen is in 1572 gebouwd in Barsingerhorn en heeft daar eeuwen lang gefunctioneerd. De molen is in onderdelen, via een omweg (Nieuw-Vennep, waar de onderdelen lagen opgeslagen) in Landsmeer terecht gekomen. Om het wooncomfort te vergroten is de basisconstructie (het achtkant) met 1,5 meter verhoogd. Hierdoor werd het mogelijk een extra vloer aan te brengen in de molen en het woonoppervlak te vergroten met ruim 45 m2

twiskemolen heden en verleden

waarom 2 toegangsdeuren tot de molen?

De molen heeft 2 toegangsdeuren. De reden is niet geheel onbelangrijk……. als het wiekenkruis door een bepaalde windrichting voor een deur ronddraait, kan de molen door de andere deur betreden of verlaten worden. Omdat de meeste winden vanuit het zuiden en westen waaien, wordt de zuiddeur (die rechtstreeks in de woonkamer uitkomt) in de praktijk weinig gebruikt.

getrapte weeg

De begane grond is aan de buitenzijde betimmerd met gepotdekselde delen, in Noord-Holland ‘getrapte weeg’ genoemd. Tussen de getrapte weeg en de binnenbetimmering is isolatie aangebracht. De begane grond is 2,25 meter hoog. Op ongeveer 50 cm onder het plafond begint aan de buitenzijde de ongeveer 35 cm dikke laag rietbedekking.

heeft de molen een schoorsteen?

De molen heeft van alle windrichtingen een goede windvang. Dat is fijn voor de molen, maar het betekent ook dat het bijna altijd waait rondom de molen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het comfort in de molen. Omdat er geen gasleiding aanwezig is, heeft de woning een elektrische cv-installatie. Een prima systeem, maar op koude winterdagen is het fijn dat we de huiskamer met een goed functionerende houtkachel kunnen bijstoken.

Hoe de rook uiteindelijk de molen verlaat is niet bepaald alledaags; we hebben namelijk te maken met een molenkap, die afhankelijk van de windrichting geregeld wordt gedraaid. Oplossing van dit raadsel in het volgende
deel…

natura150 Twiskepolder heeft een Natura 2000-status