2022: het jaar van de molenaar

Twiskemolen

50-jarig jubileum Gilde van Vrijwillige Molenaars

Hoog bezoek bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans; Prinses Beatrix bracht 15 januari jl. een bezoek aan de Zaanse Schans waar zij het jaar van de molenaar opende ter gelegenheid van het 50- jarige jubileum van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Beatrix is beschermvrouwe van de Nederlandse molens en kwam voor het feest speciaal naar de Zaanstreek, waar in 1972 het eerste molenaars examen werd afgenomen.

Momenteel zijn er ongeveer 1600 molenaars actief om de 1100 molens in Nederland regelmatig te laten draaien of malen. Zo blijft cultureel erfgoed voor de toekomst behouden. Nederland wordt internationaal als gidsland gezien als het gaat om het opleiden van molenaars.

Het 50-jarige jubileum wordt gevierd met tal van landelijke activiteiten, deels georganiseerd door alle provincies. De afdeling Noord-Holland heeft in de maand mei activiteiten. Als het programma rond is, maken wij daar melding van in onze nieuwsbrief. Er is één belangrijke gezamenlijke landelijke activiteit: de recordpoging om op 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur zoveel mogelijk molens te laten draaien in heel Nederland, uiteraard met aandacht van de regionale en landelijke media.

Een stukje cultureel erfgoed in Landsmeer